Berkawan Berpada-pada…

Semua orang ingin mempunyai sahabat akrab. Akrab bukan lagi rapat malah makan sepinggan, tidur sebantal, duduk sekerusi malah kalau boleh mimpi pun hendakkan yang sama. Supaya bila bangun nanti boleh sama2 bercerita.

Saya juga penah mengimpikan yang sama. Semasa zaman muda remaja. Saya selalu berangan punya teman yang sangat rapat, sehingga boleh berkongsi segalanya. Bila ada yang menghulur tangan, saya menolak. Eksen kan saya? Masa itu saya menjadi terlalu pemilih. Kasihan kawan saya…

Selepas zaman remaja, saya mula berdikari. Masih mengharap adanya teman akrab. Tetapi sehinggalah satu tempoh, saya mula sedar. Rupa2nya selama ini, saya telah punya teman akrab tetapi saya masih mengharap yang lain. Teman akrab saya sentiasa sudi menemani saya, menangis dan gembira bersama saya, malah satu mimpi dengan saya. Teman rapat saya adalah diri saya sendiri..

Sebenarnya kita semua juga begitu. Kita boleh mempunyai teman, sahabat, kawan, klik dan segala istilah yang menjurus kepada perkara yang sama iaitu teman akrab.

Tetapi, pernahkah kita fikir? Benarkah segala rahsia yang kita kongsi bersamanya disimpan rapi? Benarkah tiada sedikit pun kata perbuatan kita yang mengguris hatinya, dimaaf tanpa luahan? Benarkah segala perbuatan dan tingkahlaku kita diterima seadanya? Dan segala kecurigaan lain yang kadangkala tak terjangkau dek pemikiran..

Sebagaimana kata seorang rakan saya dulu, “Don’t trust anybody!”. (Where are you Mary? missed our friendship!).

Benarkah? Jangan percayakan sesiapa pun? Bagi saya benar. Kala hati suka, segala benda indah belaka. Semua rahsia cantik terjaga. Tetapi umpama sekam, sekali terbakar, makan dalam. Tengok diluar elok menguning, cuba dilanggar, diri terbakar. Bukan tidak berani bermain api, tetapi berpada-padalah. Sehebat manapun sebuah persahabatan, kita masih perlukan batasan.

“Anak dagang dirantau orang
Biar pandai membawa diri
Jaga tutur kata
Kata orang jangan dibantah
Fikir dahulu sebelum berkata
Biar merendah..”

~~Sebenarnya post ini secara khususnya ditujukan kepada seseorang rakan sekapal dengan saya. Sudah lama saya menyimpan dan memikir cara terbaik untuk menasihati persahabatannya dengan ‘klik’. Saya terhidu bau yang tidak segar secara tiba2 di sebuah laman sosial. Sendiri tertanya2 sejauh mana keikhlasan mereka.. Menyimpan rasa untuk menasihat tetapi tidak tahu dimana harus bermula. Takut juga jika dikata menjadi batu berapi tiada hala. Tiada nasihat diluahkan sekadar harapan agar suatu hari rakan sekapal saya terbaca post saya kali ini. Berpada2 ya sayang, takut nanti memakan diri..

Advertisements

6 responses to “Berkawan Berpada-pada…

  1. hurm…sape erh org yg dimksudkan?..harap2 bukn iza lah ye kak kila..klu iza ada wt slh ngn akak, iza minta maaf dr ujung rmbut smpai ujung kaki…harap2 xde sesiapa yg trguris hati dgn iza..yer la, kdg2 xsedr wt slh..n klu k.kila nmpk za ada wt slh, jgn malu segan utk menegur yer..direct jek ngn iza, tp secara trtutup la..huhuhu..klu x kwn2 yg tegur, sape lagi kn?..

  2. Iza.. Salah faham kot nih.. Kak Kila nasihat ja, berkawan berpada-pada. Takde sesapa salah ngan akak..

  3. ni tak dak kena mengena ngan entry kila neh, fully bf lagi ka?

  4. Dd..Dah stop untuk siang. Memalam memang bergayut sakan dia. Sayang sangat nak berhenti tapi dah tahap kritikal. Kering ja. Sampai sakit. Macam2 booster dah try, takde yang sesuailah Dd. Kerja plak bertimbun2. Dh tak daya nak ngelat. Dd masih fully bf ek? Seronoknya..

  5. huhuhu…za rasa za taw apa mksud lmn sosial k.kila tu…satu2nye yg za xjoin tu kot sbb prnh nmpk id k.kila time jengok pc kwn kita..n kt dlm tu mmg bnyk mulut2 laser..hehehe

  6. ~Awek utaraAs u read, begitulah rasanya. Bg akak semua dah cukup dewasa. Tak perlu meng'war2' keburukan orang lain. Tak semua manusia sempurna. Sekalipun bukan sahabt karib, kita tetap perlu simpan segala rahsia dan keburukan orang lain.. Kan?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s